FX Fast Forward | 5 min

De wereld op het web: WebAR

Een gesprek met Nils Bakker, Motion Graphic Designer en innovatiegoeroe bij FX Agency. Als er iemand op de hoogte is van het laatste innovatienieuws, is het wel Nils. Naast zijn werk als Motion Graphic Designer houdt hij de laatste innovatieve ontwikkelingen bij, die hij vervolgens met ons deelt in (onder andere) de Fast Forward Podcast. Vandaag liep ik bij hem langs, om te praten over Web AR.

Nils, we kennen AR al wat jaren als een manier om een digitale laag toe te voegen aan de echte wereld. Nu hebben we dus Web AR, waar we het zo over gaan hebben. Begrijp ik daaruit goed dat de techniek nog volop in ontwikkeling is?

Ja, zeker. De basis voor AR is vrij eenvoudig: Voeg digitaal elementen toe aan de wereld, door gebruik te maken van de camera van bijvoorbeeld je telefoon. Vanuit die basis is de afgelopen jaren flink doorgebouwd. Zo kan je nu op AR-speurtocht in de wereld, een voorproefje krijgen van hoe een meubel in je huis staat, en zelfs nauwkeurig zaken opmeten in AR. Het is mooi om te zien hoe veel en hoe breed AR kan worden toegepast. De eerste echte AR-hype hebben we al een paar jaar geleden gehad met Pokemon Go, maar ik zie op termijn AR wel een vaste plek in ons leven innemen. Zeker nu je er niets meer voor hoeft te downloaden.

Dat is het grote voordeel van WebAR, toch? Dat het standaard op je telefoon staat, en je AR meteen overal kan gebruiken?

Het grootste nadeel van AR tot nu toe was dat er nog geen standaard voor was. Elk bedrijf had zijn eigen AR-platform, die onderling niet met elkaar communiceerden. Zie het als verschillende mailproviders, waarbij je alleen mails kon sturen naar mensen met dezelfde provider. Dat is nu verleden tijd, omdat de grote platforms standaard AR-ondersteuning inbouwen in hun apparaten. Nu is er 1 AR-platform op je telefoon, die ingezet kan worden voor alle AR-toepassingen en je zo kan gebruiken. Je hoeft dus geen speciale app te downloaden om AR te gebruiken. En dit is wat Web AR mogelijk heeft gemaakt; omdat je apparaat nu standaard in staat is tot AR, kan het ook web-based draaien, dus gewoon vanaf een website. Het enige wat je nodig hebt is een apparaat dat geschikt is voor AR, maar de meeste mobiele telefoons zijn dat tegenwoordig wel.

Je hoeft dus geen speciale app te downloaden om AR te gebruiken. En dit is wat Web AR mogelijk heeft gemaakt; omdat je apparaat nu standaard in staat is tot AR

Nils Bakker
Waarom is het zo speciaal dat je nu AR op het web kan draaien?

Voor AR toepassingen worden veel verschillende bronnen op je telefoon geraadpleegd; natuurlijk de camera, maar ook GPS (om te bepalen waar je bent) en de gyroscoop (om te meten hoe je de telefoon beweegt). Nu kan je telefoon deze informatie dus via het web doorgeven aan de AR-applicatie. Een tweede voordeel is dat je voor Web AR geen marker meer nodig hebt. Bij de klassieke vorm van AR moest je een marker gebruiken, bijvoorbeeld een vel papier met en patroon erop, zodat de telefoon deze marker herkende en kon vervangen door AR. Web AR is 'markerless' en kan AR-objecten zonder marker in de ruimte zette, en onthouden waar ze staan. Het is dus echt een stap in de veelzijdigheid en gebruiksvriendelijkheid van AR.

AR Applicatie KLM

 Wat heeft corporate communicatie aan Web AR?

Het is een mooie tijd om met AR bezig te zijn. Het bestaat al wat jaren, maar het nieuwe is er nog niet vanaf. Er zijn mensen die er nu nog vooral een gimmick in zien; leuk, maar niet echt van toegevoegde waarde. En in sommige gevallen van AR klopt dat ook wel. Maar ik denk dat we over een paar jaar een digitale laag over de echte wereld als vanzelfsprekend zien. Dan hoeven we ook geen apparaat meer vast te houden; kijk maar naar de opmars van AR-brillen. En nog wat verder in de toekomst hebben we misschien wel lenzen met ingebouwde AR-capaciteit. Dan kun je dus continue dingen opvragen in de wereld om je heen. Kijk naar buiten om de temperatuur en weersverwachting te zien. Of krijg informatie over interessante plekken in de stad, terwijl je er rondloopt. Nu alles met Web AR weer een stapje dichterbij is gekomen, is het een goed moment om vroeg in te stappen. Het is nu makkelijker dan ooit om een AR-experience te delen. Je kan een preview van een nieuw product nu gewoon rondsturen. Of de plattegrond voor een nieuw gebouw. Of leid nieuwe collega's rond door het pand door pijlen te plaatsen in AR. Alleen al door het te gebruiken, geef je je collega's een kijkje in de toekomst en geef je letterlijk een nieuwe dimensie aan de wereld.

Nils, bedankt! Tot de volgende innovatie.