FX Inside | 3 min

Werken vanuit Mexico, kan dat?

Peter Zijlstra01-09-2016
We werken bij FX Agency met veel vrijheid. Dit houdt in dat je zelf bepaalt wat je werktijden zijn en waar je werkt. Je kan thuis, in de stad of of op kantoor werken. Je hoeft dit niet te vragen aan je collega's, er wordt vanuit gegaan dat je dit op zelf op een verantwoorde manier doet. Maar hoever kan je hier in gaan? Best ver blijkt! Het moet in de nazomer van 2015 zijn geweest, dat interaction designer Erik Wigman een gesprek aan vroeg met onze creatief Directeur John. Erik zat met een prangende vraag. Een vraag die hij best lastig vond om te stellen. Hij had met vlinders in zijn buik, omdat hij de liefde van zijn leven had leren kennen. Op reis. In Mexico. 

Het gesprek op die dag liep ongeveer zo:

Erik: Hé John, bij FX werken we met veel vrijheid en vertrouwen toch?

John: Zeker.

Erik: En we mogen werken waar we willen. Ook op andere locaties dan kantoor. Toch?

John: Tuurlijk! Je krijgt de vrijheid die je nodig hebt. Als jij thuis of in het park wilt werken overleg dan even met je collega’s. Dat hoef je ook niet aan mij te vragen. Dat weet je.

Erik: Nou ja… Ik wilde misschien wat verder weg gaan dan dat.

John: Ah. Nou dat moet mogelijk zijn, waar dan?

Erik: Mexico. Ik wil een jaar lang intrekken bij mijn vriendin daar.

John: Oh.

John: Ooooooooh.

John: …….

Toen we onze medewerkers op het hart drukten dat we ze absoluut vertrouwen en dat zij hun eigen werktijden en werkplek mogen bepalen, hadden we deze vraag even niet aan zien komen. Oké, we streven naar autonomie en willen niemand controleren. We vertrouwen erop dat FX’ers zich maximaal inzetten voor hun collega’s en de klant, in ruil voor maximale vrijheid en mogelijkheden tot ontwikkeling. Maar hoe ver zijn we bereid te gaan? Eriks wens om vanuit Mexico te werken is een spannend avontuur, maar ook dé kans om te laten zien dat we het echt menen. En dus zijn we samen de uitdaging aangegaan: Erik mag een jaar vanuit Mexico werken.

We vertrouwen erop dat FX’ers zich maximaal inzetten voor hun collega’s en de klant in ruil voor maximale vrijheid en mogelijkheden tot ontwikkeling. Maar hoe ver zijn we bereid te gaan?

Een medewerker in Mexico. Wat komt erbij kijken?

Wij vertrouwen Erik (en hij ons), dus we wilden het allemaal met zo min mogelijk regels oplossen. Een werkgever heeft in Nederland echter wel een zorgplicht. Die plicht reikt in deze situatie van het informeren over eventuele arbeidsrechtelijke gevolgen, tot en met de persoonlijke veiligheid van Erik. Niet het leukste gedeelte, maar wel heel belangrijk om goede afspraken over te maken. Zo kwamen onderwerpen als communicatie, evaluatie, ziekte, Arbo-richtlijnen en mogelijke fiscale consequenties aan bod.

Erik kreeg een budget mee om zijn werkplek volgens Nederlandse Arbo-richtlijnen in te richten. We spraken af dat Erik nauw contact hield met ons team in Utrecht, bijvoorbeeld om nieuwe collega's te leren kennen. We regelden we dat Erik minimaal twee keer terug zou komen voor een ‘Nederlandse werkweek’; Zo ziet hij (ook zijn nieuwe) collega’s in het echt en hebben we een stoorvrij moment om met elkaar te praten. Verder waren er vooral praktische zaken om te regelen. Bijvoorbeeld het tijdsverschil; Erik staat in Mexico vroeg op zodat hij om 8 uur lokale tijd (15:00 bij ons) bereikbaar is via Slack (ons interne chatsysteem), Skype, FaceTime, of telefoon. Hij heeft een (vaste èn mobiele) internetverbinding in Mexico, en zelfs een aggregaat voor stroomuitvallen. Die blijken in Mexico niet zo zeldzaam te zijn als in Nederland.

Een half jaar verder, hoe gaat het?

Erik woont op het moment van schrijven al ruim zes maanden op zo'n 9000 kilometer van ons kantoor. Ondanks dat we het vooraf best spannend vonden, kunnen we nu al spreken van een absoluut succes. Natuurlijk wisten wij ook niet goed wat de gevolgen zouden zijn. En natuurlijk missen we hem bij de lunch. Natuurlijk is hij er niet op een borrel. Maar die gevolgen vallen allemaal mee. Eerlijk gezegd is het ook wel eens handig dat iemand om 18:00 onze tijd nog midden in zijn werkdag daar zit.

Trots

Wat mij persoonlijk zo trots maakt is hoe het hele team hiermee omgaat. Alle collega’s hebben Erik geholpen en gesteund in zijn avontuur. Wij hebben wat zaken uitgezocht, maar de flexibiliteit waarmee FX’ers de uitdaging aangingen heeft me positief verrast. We hielden met alle scenario's rekening, maar er wordt goed gecommuniceerd, rekening gehouden met tijdzones, afspraken worden nagekomen en ik kan oprecht zeggen dat het werk er niet of nauwelijks onder lijdt. Een klein offer als je bedenkt dat Erik de kans krijgt om bij zijn geliefde te zijn. Dat hij zelf ontwikkelt als ‘vestiging Mexico’. En dat wij de kans krijgen te zien dat een fantastisch team fantastische dingen mogelijk kan maken.